Samsung Syncmaster S27B971DMiközben elsirattam és eltemettem a nyomtatókat, egy másik tradicionális termék is belelógatja a lábát a sírgödörbe: a monitor. Talán azért nem vettem észre, mert mindennap nézem.

Vér: másképp hal meg: nem azért, mert nincs rá szükség, hanem mert már nincs mit fejleszteni bele. Full HD, ilyen panel, olyan panel, 19–27 hüvelyk – so what?! Mármint kb. ennyi lehet a különbség két készülék között: a méret meg a panel. Mindegyik dvi-s, usb-hubos, beépített hangszórós, forgatható, vékony keretes – de ilyenek már két éve.

Verejték: a másik kegyelemdöfés, hogy kiderült: az lcd simán elél tíz évig. Ha megveszel egyet, akkor ennyi ideig nem kell másik. Azon csodálkozom, hogy nem kezdték el magától tönkremenősre gyártani. Vagy most ez jön?

Könnyek: a haszon meg csökken rajtuk, jól tudjuk mi lesz: nem fogják árulni. Mint a kis usb-tárolókat, kis merevlemezeket stb: amikor az elérhető kisker haszon 5 százalék alá csökken, akkor eltűnik. Nem azért, mert a nincs rá kereslet, hanem mert a kereskedőnek nem éri meg foglalkozni vele.

Nem baj, tíz évig kibírjuk…

És akkor most jöjjön az ürügy: egy Samsung Syncmaster S27B971D monitor

 

Mindent ad, amit felsoroltam. Plusz 27 hüvelykes, ami túl nagy.

Nem nekem: bárkinek. Ha a rendes képpontszámára (2560×1440-re) állítjuk, akkor olyan közel kell ülni hozzá az ikonok és a szöveg jó láthatóságához, hogy kinyúlik a látótérből. Ha meg emiatt "csak" full hd-ra álllítjuk, akkor homályosak lesznek a foltkontúrok (a betűké például), ami rettentően fárasztja a szemet.

 

Ez van. Nem kell 27 hüvelykes monitor.
Akármilyen színhű a PLS panel, akármilyen ügyes a tartóárboc aljára helyezett érintős kezelőpanel, akármilyen jó a gyári színkalibrálás. (Itt vannak az adatok.) Ha nagy képernyőn akarok filmet nézni, ott az egyméteres tévém.

Monitort azért veszek, hogy dolgozzak. Arra pedig pont elég (és jó) a 22 hüvelyk–full hd kombó 40 ezerért, nem fizetek plusz 200 ezret a plusz 5 hüvelyk képátlóért, ami nem is kell.
s27b971d terminals, photographyblog.comEzúttal a samsungizmus (a legkiválóbb termékükben is van egy elemi, bosszantó hiba) az, hogy hiába építettek hangszórót is bele, nincs audiócsatlakozó. A hang csak a hdmi vagy a DisplayPort csatlakozón jön át a számítógépből, ha dvi-nk van, akkor nem.
Jó, a dvi elavult, vegyem már észre. Minden rendes grafkártyán van audiós hdmi csatlakozó.

 

Sajnálom az elherdált alkotói energiákat.

 

Csak azt a vásárlási helyzetet tudom elképzelni, hogy valakinek prémium tévé kell, de egy kis helyiségbe, amelybe nem fér el az egy méteres vagy nagyobb készülék – mert jó tévét csak ekkorában lehet kapni.
Vesz tehát egy ilyen monitort, és összerakat egy erős, hangtalan pc-t, még mindig 400 ezer alatt marad (ha leengedik a monitor botrányos, 240 ezres árát mondjuk 180-ra…), de mennyivel többet kap, mint egy bármilyen okos tévétől! (Még sokáig sokkal gyengébb és butább számítógépet építenek a tévékbe, mint amilyenek – az öt évvel ezelőtti pc-k.)

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások