Zöldségek

Hozzászólás (0) Találatok: 1617

Volt egy Kutatók Éjszakája 2019, ezen egy beszélgetés az MMKM Tanulmánytárban, amelyhez felkészültem, aminek során megrázó ismeretkhez jutottam. Ezeket adom közre.
Szóval: kevésen múlt, hogy nem a villanyautó lett „AZ” autó. 1895-1915 között párhuzamosan folyt a belsőégésű és az elektromos autó evolúciója. Annyira, hogy Ferdinand Porsche egyik legelső konstrukciója villanyautó volt. Mit villanyautó: hibrid! Mit hibrid: agymotorokkal!!

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1572

BMW i3 (Wikipedia)Sokan teszik föl ezt a kérdést manapság, és a korrekt választ nem az autógyártók adják – hál' Istennek, mert akkor tönkremennének, és egyáltalán nem lennének villanyautók.

Továbbá: villanyautó alatt a teljesen elektromos autókat értem, valamint a hibrid autók elektromos részrendszerét.

A rövid válasz pedig: a villanyautó annyira tiszta, amennyire a villany tiszta, amivel hajtják, és amennyire tisztán gyártják (és kezelik) az akkumulátorokat.
Ha az energia és az akkumulátor nem környezettudatos forrásból származik, akkor a villanyautó semmivel sem tisztább, mint a mai benzinesek (és a karbantartott, korszerű dízelesek). Egyértelműbben: a nem megújuló villannyal hajtott, és a Kínában gyártott akkumulátorral működő villanyautó nem javít a klímahelyzeten.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1620

Jól kezelt szabasdtéri tűzhelyNézzünk szembe ezzel a ténnyel: az A+++ elektromos tűzhely is kevésbé hatékony, mint egy szakértő módon rakott és kezelt szabadtéri tűz. Cserébe azt kapjuk, hogy a kerámia főzőlapon legalább otthagyhatjuk a levest, míg a hagyományos tüzet folyamatosan ápolni kell.

Nade lássuk a részleteket.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1893

Gerendaműrendszer, Huttal, Harz hegység, Clausthal-Zellerfeldtől keletre; 1765.

Amíg nem volt elektromosság, mechanikai úton továbbították az energiát. Évszázadokig: az 1500-as évektől kezdve. Pontosabban: az ide-oda (alternáló) mozgást továbbították jellemzően egy vízi malomtól a felhasználás helyéig. Összekapcsolt, lengő gerendarendszer vitte el a mozgást a völgyben levő folyótól mondjuk a hegyoldalban levő fűrésztelepig. Vagy a bányáig, ahonnan a vizet és-vagy a kitermelt anyagot és-vagy a bányászokat szállította le-föl. A leghosszabb gerendamű 4 (négy!) kilométeres volt, a XIX. században még létesítettek öntöttvas rudakból összeállított „gerendaművet”, 1965-ban szerelték le az utolsót. De turistalátványosságként néhány még ma is üzemel Angliában. (A bányászat egyik európai fellegvárában. A másik ugye Németország. A „gerendamű” a német „Stangenkunst” tükörfordítása…)

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1845

A Föld a Holdról 2015. okt. 12.
Ha lettek volna olvasóim, az eltelt három, eseménytelen (bejegyzéstelen) év alatt biztosan elhagytak volna. Úgyhogy most megpróbálok újakat, igaziakat szerezni egy új témakör bevezetésével.
Néhány évvel ezeltőtt bukkantam rá a Low-Tech Magazine weboldalra, amelyet egy Kris De Decker nevű (barcelonai székhelyű...) holland pasi tart fenn 2007 óta. Úgy tűnik, hogy környezettudatos alapítványoknak végez kutató munkát, és ennek mintegy melléktermékei az átlag havonta megjelenő írások. De Decker úr egybként is számos, az emberi környezet fenntartásával kapcsolatos tevékenységet folytat.

Írásai számomra tudományosan és szakirodalmilag eléggé alátámasztottnak tűnnek. Úgyhogy a sok más, magyar tech- és szakportál gyakorlatával megegyezően egyes bejegyzéseket lefordítok, megrövidítek, és közzéteszem CC licenc alatt.

Tessék okulni. (A cikkekből, nem az én gyakorlatomból.)

 

Hozzászólás (0) Találatok: 1624