Az újságírás halála, amikor a szerző a saját történetét írja le. Márpedig most egy ilyen következik. (Standuposok halála, amikor a haknijaikon történteket mesélik. Az az Ő életük, nem a miénk…) Hívószavak: adóbevallás, online, Java.


NAV - Álalános Nyomatványkitöltő (ÁNYK) program. AbevJava. Kiváló, Java alapú alkalmazás.
(Java: a Sun (ma Oracle) által kifejlesztett szoftverkörnyezet, jellemzően online használatra. Nem BASIC, már ha ez bárkinek bármit is mond, de valami olyasmi. A szoftvert utasításról utasításra értelmező programnyelv volt, ma inkább berántja az egészet a memóriába, lefordítja gépi kódra, és végrehajtja, mintha így kapta volna.)
Az a tényállás, hogy az ÁNYK az adott rendszer saját Java-környezetét hívja meg. Az „adott rendszer” egy 64 bites Windows 7 vagy 8  (lásd alább) – amelynek a saját Javája is 64 bites, de mivel ezt nem a Microsoft gyártja, nem jár a géppel.
A képzett használó feltelepít rá egy Javát, amely 32 bites lesz, mert azt hamarabb megtalálja – és különben is kevés fogalma van arról, hogy 64 bites-e a gépe. Ez a Java nem a Windows saját Javája – mert 32 bites, tehát az ÁNYK nem fogja megtalálni.

Némi internetezés után kiderül, hogy az ÁNYK akkor fogja megtalálni, ha beállítunk egy környezeti változót. Ezt az Oracle árulja el a „32 bites Java futtatása 64 bites operációs rendszeren” (angolul) témakörben. Nem mellesleg a „környezeti változó” fogalom valamivel több mint 15 éve (a DOS-szal) kopott ki a képzett felhasználó fejéből. De a dolog még létezik, olyan hat réteg mélyen van elásva a Windows beállítások között, az ember a PATH-ot kiegészíti a 32 bites Java „bin” alkönyvtárának elérési útvonalával, és kész.
2013-ban.
Az ugye világos, hogy az a személy, aki az ÁNYK-t használja, annak nem kell tudnia a Javáról, viszont a bevallás, az életfontosságú, és sürgős? Hogy mekkora feszültség tud keletkezni egy ilyen obskurus (érdektelen, lényegtelen, huszadrangú, ritkán előforduló) körülményből?

 


 

 Minden gépen van Java, mert rengeteg webes alkalmazáshoz kell, de legalább megszokásból fel kell készíteni rá a gépünket. Jelen sorok szerzőjére a LibreOffice kényszeríti rá a 32 bites Javát. Manapság jellemzően 64 bites Windowsokkal adják a gépeket, mert ez a szám kétszer annyi, mint a 32, ennyi bites volt a Windows XP (elterjedt változata). A pc-processzorok valamivel több mint tíz éve 64 bitesek – amire a Windowsok (és a Linuxok is) magasról tojnak, a nagy képességű cpu-k vidáman futtatják a 32 bites alkalmazásokat és meghajtószoftvereket.

-->

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások