Rogyadozik az olcsófényképezőgép-piac. Az első találatot a kamerás mobilok vitték be, a megállíthatatlanul terjedő okostelefonok pedig folyamatosan sorozzák a “belépő szintű”-nek tükörfordított fényképező-kategóriát. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, mi a különbség egy okostelefon fényképezőgépe, és egy igen olcsó, de telefon nélküli fényképezőgép között.

 

Összehasonlításunk alapja egy (ebben a pillanatban még) 15 ezer forintos fényképező, mondjuk az Olympus T-100 vagy a Fujifilm C-10 és egy igen trendi mobil, mondjuk a Samsung Galaxy S II vagy maga az Apple iPhone 4.

Mindkét fényképező 12, a Galaxy 8, az iPhone 5 megapixeles. A felbontásra kihegyezett felvételek meg is mutatják a különbséget. De a képminőséget legalább ugyanennyire befolyásolja a képérzékelő lapka mérete, amely a fényképezőknél mintegy 6 x 4,5 milliméteres, körülbelül akkora, mint a kockás papír egy kockája, a telefonoknál nem adják meg a méretet. Abból, hogy a telefonok bruttó 1 cm vastagságúak és az egész kamerára jut maximum 6 mm, azt lehet sejteni, hogy a telefonok lapkája sokkal-sokkal kisebb, akár a negyede is lehet a fényképezőének, azaz 1,6 x 1 mm-es. Mikozben a pixelszám majd ugyanannyi, illetve a fele -- a telefon lapkájának képpont-sűrűsége többszöröse a fényképezőének, pedig ez a romló irány.

Hány megapixelre van egyáltalán szükség? Ha képernyőn nézzük a fényképeket, akkor a full HD tévéé a legnagyobb, 1920 x 1080-as, ami 2 megapixel. Ha klasszikus levelezőlap méretű, 9 x 12 avagy 10 x 15 cm-es fotókat akarunk nyomtatni 300 pont/hüvelyk finomsággal, az is 2 megapixel. Kettőnél több megapixelre tehát csak akkor van szükségünk, ha képeslapnál nagyobb nyomatot akarunk.

De már a fényképezők is messze meghaladják a szükséges pixelszámot, ami pedig nagyon erősen rontja a képminőséget, a mobilok kamerái pedig még rosszabbak. A szemcsésség, életlenség, a bemozdulás a telefonos fotók, videók elkerülhetetlen sajátossága, mára stílusirányzattá vált.

Még a legolcsóbb fényképezőgép is képes háromszoros optikai zoomra, a mobilok pedig csak digitális, a képminőséget még tovább csökkentő digitális képnagyítást nyújtanak.
Azért az eddigiek ellenére sem igaz, hogy telefonnal nem lehet jó fotót készíteni. Verőfényben, megtisztított védőüveggel, biztos kézzel meglepően jó képek jönnek le a telefonról.
(A telefonos fotózás optikájának lényeges része az emberfaggyútól homályos avagy átlátszatlanná karcolt védőüveg. Utóbbin a faggyú kicsit segít...)

Terjedelmi okokból kimaradt az Infovilág-cikkből, hogy a telefonok késleltetése súlyosan meghaladja a fényképezőgépekét. Az okostelefonok ma olyanok, mint a leghülyébb, és az általános használói felháborodás miatt már kihalt gagyi fényképezőgépek voltak.
Megnyomod a gombot, fél másodperc míg észreveszi, kimerevíti a képet, mintha azt venné föl, de csak további egy egész másodperc múlva exponál valójában. És totál automata, ezt a működést nem lehet kivenni a telefonból.
Az érintőképernyős okostelefonoknál nincs félig lenyomott gomb, pedig a fotózásra figyelő gombos mobiloknál volt. Minden olcsó (és drága) fényképező ilyen: ezzel kiszűrhető az élességállítás időszükséglete, a félig lenyomás után már csak maximum fél másodperc a leglassabb fényképező késleltetése is.
Okostelefonnal LEHETETLEN az esküvőn a csókot elkapni. (Ez egy alapfeladat. Vagy a tortagyertya elfújása szülinapon.)
Gyereket, kutyát inkább videózzál. Mire a mobil elsül, a gyerek el is felejtette, hogy fényképezni akartál. A kutya meg arcon nyalt vagy elszaladt.

Képernyőben viszont a telefonok vezetnek: az olcsó fényképezőké 2,4, a telefonoké 4”-es (még az olcsóbb okostelefonoké sem kisebb mint 3”), és a képpontszámuk is nagyobb. A fényképezőknél hagyományosan egy hazug adatot adnak meg: a vörös-zöld-kék pixelek összegét, amit azonnal el kell osztani hárommal, az eredményt pedig a képarány figyelembevételével és egy másodfokú egyenlet megoldásával lehet felosztani, mondjuk 240 x 180-ra. Egészen drága fényképezőknél találunk csak 930 ezer pixeles LCD-t - ami a 640x480-as VGA-nak felel meg.

A képek megosztásában pedig verhetetlenek az okostelefonok. A fényképezővel készített képet a memóriakártyán át kell tenni a laptopba és csak onnan lehet emailban elküldeni, vagy korszerűbb módon, közösségi portálon eljuttatni az ismerősökhöz. A telefonon viszont ez a felvétel elkészülte utáni másodpercekben megtörténhet (ha van mobilinternet vagy wifi a felvétel helyszínén...)

Nincs tehát egyértelmű győztese a párbajnak - mégis az olcsó fényképezők fognak kihalni. Mind az egyszerű tükörreflexes, mind a legújabb, kompakt, cserélhető objektíves fényképezők nagy lapkásak (ezért igen jó képeket készítenek), nagy képernyősek, tehát drágábbak és ami fontosabb, magasabb nyereségtartalmúak, mint a tömegmasinák.

Akinek a képminőség kicsit is fontos, vegyen az okostelefonja mellé egy olcsó fényképezőt, amíg még megteheti. Ezek, a piac szűkülése, a verseny élesedése miatt egy rövid ideig egyre jobbak lesznek, egyre többet nyújtanak majd egyre kevesebb pénzért.

Az okostelefonosok pedig szemcsés, életlen, bemozdult, homályos - de érdekes, emlékezetes fénykép- és videófelvételek százmillióit fogják forgalmazni az interneten. A következő 2-3 évben nem várható áttörés az okostelefonoknál sem a fotólapka-méretében, minőségében, sem az “optika” javulásában.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások