earth northamericaInkább közelről indítok. Az információs társadalom, az (most az egyharmad, de kívánatosan az egész) emberiség meghatározó eszközei három súlyosan nyereségérdekelt és amerikai magáncég kezében vannak.
A Microsoftról, a Google-ről és a Facebookról van szó.
Baj ez? Közismert ez? Ha nem, miért? Ha nem, annak kellene lennie? Ha igen, miért csak engem zavar? (Ja tudom. “Egy ámokfutó?! Mind az!”) Csak engem zavar?

A Windowsra és az Office-ra szükség volt (van) a pc értelmes használatához. A Google-re szükség volt (van) az internet értelmes használatához. A Facebookra nem volt és nincs szükség, máshol rég meglevő funkciókat fog egybe.
Ezért a Windows, az Office és a Google fenn fog maradni,
a Facebook nem.

(Just FYI readers: a weben szinte csak Észak-Amerika felől látható Föld fotókat lehet találni.)

 

 

 


Félig offtopic:

Erről tudom, hogy nem közismert: a GPS (global: a teljes Földre kiterjedő; positioning: helymeghatározó; service: szolgáltatás. Vagy geographic positioning system…) amerikai gyártmányú és üzemeltetésű műholdakon alapul. És igen: van egy kis piros gomb, amit ha az amerikai elnök megnyom, akkor ezek a műholdak megszűnnek működni, és az összes Bugatti, Bentley, BMW (több B betűs luxuskocsit nem ismerek) nem talál haza. Az összes, épp az óceánon levő vitorlás, teher- és luxushajó megtalálhatatlanná válik… még folytathatnám, de nem teszem: a következmények halálosak és beláthatatlanok. Azok a bizonyos nem túl művelt, de rendkívül pozitív életszemléletű amerikai állampolgárok millióinak adójából fizetik GPS-t, hogy a Földkerekségen minden papírtérkép elavulhasson. A GPS az Amerikai Egyesült Államok nagylelkű ajándéka az emberiség számára. De nem magáncég. (És ismét, ismét le kell szögeznem: a GPS nem követ. A műholdak mérőjeleket adnak, ezeket a készülékek veszik, a bennük futó szoftver pedig meghatározza a saját helyét, és azt arra használja, amire akarja. A készülék követ, a készülék szoftvere lehet rosszindulatú, a GPS önmagában nem az.)

 

Úgy tűnik, a Microsoft a tudatában van a globális felelősségének. Sokan kétségbe vonják ezt, ők vegyék figyelembe: az nem automatikus, hogy az 1992-es, DOS-os könyvelőprogramjukat lehet futtatni a Windows 8.1 alatt. Az nem véletlen, hogy havonta csak annyi hibát javítanak ki a második keddek között: ennyit tudnak a saját maguk megköveltelte alapossággal leellenőrizni. (Ez nem teljes, de eléggé átfogó ahhoz, hogy csak az üzleti érdekeket nem nagyon sértő reklamációkat okozzon…)
Bevallom, én nem használok Microsoft-terméket a Windowson kívül, és azt sem szeretem nagyon – pedig működik valahogy és megszoktam. Az ingyenes LibreOffice-t használom, amely nem lenne olyan, amilyen, ha nem az MS Office-t akarná másolni görcsösen.
Lehet szidni a Microsoftot bármiért, nekem erős sejtésem, hogy némely szoftverei azért olyan nemügyesek, hogy hagyjanak teret a konkurrenciának. Most kiváncsian várom, mihez kezd a Nokiával és Windows Phone-nal. Elsőre nem jönnek be neki a dolgok, emlékezzünk csak az Xbox kezdeteire. A Zune lejátszó sokadszorra sem jött be, a Surface tablet most botladozik.
A Microsoft amerikai stratégiai erőforrás. Ha a tőzsdei cég tönkremegy is (nem úgy néz ki annak ellenére, hogy a pc-piac zsugorodik), fenn kell tartani, a hadsereg irodáiban is Windows és Office és Outlook van.

 

Mint az közismert, a Google ősi jelszava: „Don’t be evil!”, ne légy gonosz. Ez részben még ma is érvényesnek tűnik, több ügyvezető-, kereskedelmi- és marketingigazgató-váltás után, bár a Google+ adatkezelési gyakorlata már  messze nem az, ami az indulásakor volt.
Elkerülhetetlenül szükség volt valamire, hogy az internet ne váljon használhatatlanná: minden információ “fenn” van, de hol? A keresők általánossá válása előtt az emberek linkeket gyűjtöttek száz- és ezerszámra. (Az 1998–2002-es évekről van szó.) És akkor jött a Google, és megoldotta.
Ma már értelmes, emberi keresőkifejezésekre kell emlékezni, erre való az agy.
Igen, vannak reklámok. De nem a pofám közepébe nyomva, eltolva a hasznos tartalmat félpercenként, hanem csak úgy szerényen, az oldal szélén, ráadásul kapcsolódva az oldal egyéb tartalmához. Ha csak a keresést (a weboldalak megtalálhatóságát) oldotta volna meg a Google, akkor is megérdemelné a történelmi emlékezetet.
De ott van a Gmail. Nem fogom részletesen elemezni, csak felidézem ezt a ma is emlegetett ellentmondást: "Hogy jön a Gmail ahhoz, hogy elolvassa a leveleimet??!! De a spamet azt szűrje ám ki!!"
Aztán ott van a Maps. Átértelmezte a “térinformatika” fogalmat, épített – és rombolt is, de azért inkább az előbbi.

Aztán ott van a SketchUp. Az ingyenes, egyszerű 3d modellező. Ezt talán még ismerik néhányan, ebben készülnek a Maps épületmodelljei. (Ezt előbb megvette a Google, de pont azért, hogy a Mapsben lehessen építkezni.)

Aztán ott vannak a webfontok. (google.com/fonts, tessék körülnézni!) Ezt már csak a webfejlesztők ismerik, pedig. Szóval van itt néhány száz betűtípus (konrétan 632 betűcsalád, félkövér, dőlt, srb.), amelyeket a weboldalak ingyen használhatnak, csak meg kell hívní azokat. Kifejezetten szépek, használhatóak is vannak tömegével. Ja, le is lehet tölteni a webfontokat, hogy bármilyen szoftverben alkalmazhassuk…

Aztán ott volt a Body Adventure: az online 3d anatómiai atlasz. Azért csak volt, mert már nem Google, de ők kezdték el.

A YouTube-ról nem is beszélek, azt “csak” megvette a Google, de azért az is elégg megszabja a web “arcát”.

Aztán ott van az Android… Ezt a „paradigmát” sem fejtem ki.

Lehet szidni a Google-t, hogy előre megfontolt aljas nyereségvágyból ellopja és hasznosítja személyes adatainkat, de szerintem elég sok olyat ad értük (egyelőre…), amelyekkel könnyebbé teszi az életünket.

 

A Facebookkal kapcsolatos élményeim szinte kizárólag negatívak. SOHA nem úgy működik, ahogy elvárom. Elemi módon: az üzenőfal sorrendjét nem jegyzi meg, mindig a saját (általam  nem befolyásolható!) sorrendjével nyílik meg, nekem kell átkattintani a természetes, magától értetődő “legfrissebb legfelül” állapotra. Csak emiatt könnyedén elfelejteném ezt a rossz online szolgáltatást – ha nem lenne világtrend.

Valószínűleg rosszul használom. Nem az üzenőfal a lényeg, hanem a kapcsolattartás. Az üzenetek, képek, videók megosztása szigorúan a kiválasztott ismerőseimmel.
Mennyire könnyű ezt elérni a Facebookban? Mennyire könnyű ezt elérni bármelyik, kutyaközönséges levelezőben?

A Facebook megérett a jól megérdemelt pusztulásra. (Na jó, csak menjen tönkre. Na jó, csak legyen tizedennyire fontos, mint most, a sok más hasonló megosztó között.)

A Facebooktól soha nem kaptam semmit, csak elvett tőlem.

 

Az érintőképernyős személyes eszközt a Palm találta ki a 90-es évek közepén. Két éve ment teljesen tönkre, a HP vásárolta föl kegyeletből, a termékei jogutód nélkül megszűntek. (Update 2014.jan.: az LG bejelentette, hogy az ex-Palm ex-HP WebOS lesz az okokstévéi operációs rendszere. 2013 októberében csendben megvette a HP-tól.)

Az okostelefont a Blackberry találta ki, ezekben a pillanatokban megy éppen tönkre. Vagy nem.

A színes filmet és a kompakt fényképezést a Kodak találta ki, ma egy szabadalomtárként vegetál, nem gyárt semmit. (Update 2014.jan: a fényképezőlcenceket felvásárló cég bejelentett egy sor korszerű, középkategóriás terméket a Kodak márkanév alatt.) 

 

Nem gyűjtök több bizonyítékot arra, hogy a versenypiac simán bedarálja és felfalja a bármilyen mértékű és a világképet meghatározó érdemeket szerzett veszteseket. Dehát a hősök is meghalnak.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások