samsung galaxy tab 3Évek óta sejtem, most, egy Samsung Tab3 8 kipróbálása kapcsán kikristályosodott: a tabletnek nincs értelme.Nem a Tab 3 hibája, az tabletnek kiváló, nem is drága. A tablet, mint olyan, fölösleges. Akkor is, ha a fél világnak van, a másik fele meg vágyik rá. Aki hülyének akar tartani, az itt hagyja abba. Aki nem (biztosan), az olvasson tovább.


 

Azt, hogy az iPad egy marhaság, már a megjelenésekor eldöntöttem. 9,3 hüvely: NAGY! Se zsebbe, se táskába nem fér be: nem mobil eszköz, hanem legfeljebb háztartási.

Akinek van, tudja: nehéz! Egy perc után már kényelmetlen, amit csak fokoz, hogy ha kézben tartva használjuk, a tartó kéz csuklóját még jobban terheli, hogy a tapogatásnak is ellen kell tartani.

És ez minden egyes, 9”-esnél nagyobb tabletre ugyanígy igaz.

A 9"-esnél kisebbekre (mindre!) nem egy, hanem három perc után igaz. Nem is a saját, hanem a kezünk súlya miatt. (Tartsd magad elé a tenyered, és nézz bele. Három percig. ........ ........ ........ Letelt már? Hm?)

Le kell tenni. Ha van hova, akár az ölembe, akkor már nem vagyok mobil. Aztán rögtön kell valami állvány, bármi, hogy ne tök vízszintes legyen és ne tükröződjön benne minden. Ha pedig le van rakva, és bármit szeretnék írni is rajta, ami 20 karakternél hosszabb, elemi módon hiányozni fog egy rendes billentyűzet. (Kipróbáltam. 2000-3000 karakteres cikkeket gépeltem be a KingSoft Office-ba. Nem annyira szörnyű, mint gondoltam, de a „virtuális” billentyűzet LASSÚ, nem hagyható el a hang-visszajelzés, amitől meg HANGOS.)

Ha pedig képernyő is van és billentyűzet is, akkor az már nem tablet, hanem laptop. („lap”: öl, ugye. Laptop: ölbe vehető számítógép…)

(Remélem, itt az olvasó megdöbben, és megvilágosodik.)

Jelentem, a mai (és az egy éves) ultrabookok, vagy ultrabook jellegű (SSD-s) laptopok ugyanolyan gyorsan felélednek, mint egy tablet. Pláne, ha eleve csak „alszanak”, és hetente kapcsoljuk halottra őket, hogy ne csináljon túl nagy szemetet magában a Windows. (A Macet is jobb időnként kikapcsolni. A Linuxot is, ugye, UPC-DVR-tulajdonosok?!) (A UPC DVR – felvevős – médiabox egy linuxos számítógép. Újra is szokott indulni gyakran, le is fagy időnként. Bizony.)

Az igazán azonnali netezésre egy 4,5” - 6”-es okostelefon ugyanolyan jó, mint egy tablet, minden másra meg ott a laptop.

A tablet fölösleges. Olyan, mint a SUV. Imádják a népek, de voltaképpen nem kell. Nem akkora bűn, hogy van, de ha csak az okostelefonok képernyője nőtt volna meg 6”-ig, akkor sem lenne semmi.

Voltaképpen csak 6” fölé növelni volt fölösleges. Dehát nem így történt: az iPad 9,3-járól csökkent le…

 

Ja, a Samsung Tab3 8. Nagyon erősen az volt az érzésem, hogy a tervező behívta a Galaxy 4S fájlját, kijelölte modellt, kattintott a „Scale” ikonon, és megadta az 1,6-os faktort. (A 4S-nek 5”-as a képernyője… És ugye a 4S a világ legjobb okostelefonja, de nem úgy néz ki…)

Nyilván nem így történt, az a bizonyos sAmoLED nem arányosan nőtt 1920×1080-ról akármire, sőt, a Tab3-é „csak” 1280×800-as – de az is tökéletesen elegendő. Nem kell annyi lóerő a temérdek pixel terelgetéséhez, illetve tovább tart az akkumulátor, ha már ott van az a CPU.

 

A világon semmi bajom a Tab3-mal. A Samsung Magyarország adta oda (köszönöm a lehetőséget).
Mindent tud, amit ma egy tabletnek tudnia kell: szép a képe, gyors, SD-kártyával bővíthető, lehet vele Skype-olni, telefonálni is(!, már ha bárki hajlandó egy vágódeszkát a füléhez tartani, vagy bluetooth fülessel vacakolni) – hát, FM rádió nincs benne. Kaptam hozzá egy védőtokot is, mágneses, gyűrőgethető fedlappal, amely elaltatja a készüléket, ha becsukom, felébreszti, ha kinyitom. Sajos, semmilyen módon nem lehet támasztékká gyűrögetni, ezért még nagyobb kár, hogy pont 2,5 mm-t ad hozzá a tervezők, beszállítók stb. véres verejtékével kiküszködött, prospektusban dicsekedett, 7,4 mm-es vékonysághoz. Riszpekt.

 

Nagyon jó tablet a Samsung Galaxy Tab3 8. De nem kell. Nekem. Semmilyen tablet se kell.
Ettől még el fognak adni belőle több milliót.

 

(Ez itt egy kis fikció.)

2007-ben jelent meg az iPhone. Áttörés, forradalom, milliárd dollárok, Steve Jobs az égbe megy.
2008-ban végre eljut hozzá valaki, hogy "hááát... izé... nagyon sokan nagyon kicsinek találják az iPod képernyőjét... bocs... de... az iPhone-é sem nagyon nagy..." (Ugye az a legenda, hogy Jobsszal kockázatos volt társalogni, nem lehetett tudni, mi lesz a vége.)
Ezt az embert kirúgták.
Jobs pöfög magában: "Kicsi? Fakjú! MEGMONDTAM, hogy 3,3 coll elég mindenre! Hülyék ezek? MAJD ÉN MEGMUTATOM!"
"Hé, Samsung! Mekkora a legnagyobb ugyanolyan LCD-d, mint az iPhone-é? 9,3-as? No, akkor csinálj belőle 5 milliót, mi meg rakunk mögé akkumulátort."

 

Így született az iPad. Többen szétszedték az elsőt, és konkrétan az iPhone nyomtatott áramköri lapja volt benne, meg két bazi nagy akkumulátor.

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások