bttf
Az összes fejlett ország azzal küzd, hogy a természettudományok egyre kevésbé népszerűek, a fiataloknak eszük ágában sincs, hogy matematikusnak, fizikusnak, kémikusnak, biológusnak, sőt informatikusnak tanuljanak.

Vajon miért?

Egy sejtést fejtek ki az alábbiakban.

 

 

 


 

Ennek a bejegyzésnek a témája az „őrült tudós” figura archetipikussá válása.

Kicsit messzebbről indítok:

 

Legalább két fontos antropológiai körülmény fejlődött ki lassan-lassan az elmúlt hetven évben. Az egyik a szex felszabadulása, a másik az erőszak terjedése. És nem, nem az elmaradott országokban, hanem igenis a legfejlettebbekben: Amerikában, Németországban, Skandináviában, a Benelux-államokban stb. stb.

 

Annyira jó üzlet volt a szexlapok és -filmek készítése, hogy elterjedt, és a társadalom mára elfogadta. Ott tartunk, hogy a legnézettebb magyar hírportál címoldalas témái között szerepel a mechanikus segédeszközök tesztje, és hogy miért jó maszturbálni bármely korosztályban.

 

Annyira jó üzlet volt az erőszakos filmek és könyvek készítése, hogy a társadalom mára elfogadta. Nem szép dolog a pofozkodás, de még a legelvadultabb értelmiségi filmben is elcsattan egy-két pofon. Teljesen normális, ha valaki egy szituációt erőszakkal old meg: ordít, verekszik, elfojt.

 

Archetipikus: őspélda, alapvető tulajdonság–körülmény–szituáció. Aki sokat tud valamiről, az őrült érthetetlen, kiszámíthatatlan, hülye, veszélyes. Ennyire jó üzlet volt az őrült tudósról szóló filmek és könyvek készítése. Ráerősített a jelenségre az „instant get” jelenség: az azonnali vágyteljesítés igénye, illetve kényszere.

Fontos, értékes tudást nem lehet harminc másodperc alatt megszerezni. Amihez pedig hosszabb idő és erőfeszítés szükséges, az nem kell.

 

Így hát az emberek nem fognak évekig tanulni ahhoz, hogy őrültek, érthetetlenek, kiszámíthatatlanok, hülyék, veszélyesek legyenek. Így hát lassan-lassan egyre hülyébb lesz – mindenki.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások